Pączki z dziurką – Donuts
Strona glówna
Te wszystkie amerykańskie smażone koła ciasta nie wymagają wprowadzenia,
są gwiazdami nawet w filmach amerykańskich jako nieodłączny atrybut policjnta.
Czym jest donut?
Donut to rodzaj smażonego na głębokim tłuszczu pączka,
który różni się od tego polskiego brakiem nadzienia i charakterystyczną dziurką pośrodku.
Ciastko polewane jest dużą ilością lukru, karmelu lub czekolady i ozdabiane różnokolorowymi
posypkami.
Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1809 roku, a nazwa została użyta w jednym z opowiadań o historii Nowego Jorku.
Za jego twórców uważa się jednak holenderskich osadników.
Inne źródło podaje, że pierwszy przepis na amerykańskie pączki z
dziurką pojawił się w 1803 roku w jednej z ówczesnych książek kucharskich.
Donuts największą popularność zyskały w latach 50. ubiegłego wieku, gdy otworzono pierwszą
restaurację w pełni dedykowaną tej słodkości – „Dunkin’ Donuts”, która od kilku lat obecna jest również w Polsce.
Amerykańskie oponki są deserem bardzo kalorycznym.
Jedna porcja ma wartość około 400–600 kcal, w zależności od dodatków, jakie się na nim znajdują.
Jak przygotowuje się donuts?
Tak, jak zwykłe pączki, donuts smaży się na głębokim tłuszczu lub maśle.
Oryginalny przepis sprzed prawie 100 lat polecał do smażenia smalec wołowy.
Ciasto na pączki, zgodnie z tradycją, wyrabia się ręcznie.
Do ich zrobienia używa się masła, tłustego mleka, mąki pszennej,
drożdży, jajka i dużej ilości cukru.
Do smaku dodaje się intensywny ekstrakt z wanilii.
Po wyrośnięciu ciasto formuje się w charakterystyczne oponki i smaży na złocisty kolor.
Po ostygnięciu całość zanurza się w lukrze, sosie czekoladowym i na koniec obsypuje słodkim konfetti.
Sposób podawania
Donut to deser serwowany na talerzyku lub jedzony w ruchu.
Tak, jak pączki, chwyta się je palcami.
Dobrym dodatkiem do tej przekąski jest czarna kawa,
która przełamie nieco słodycz.
W największych sieciach oponki sprzedawane są w opakowaniach zbiorczych, np.
po 6 lub 8 sztuk. Na całym świecie darzone są one szczególną sympatią przez dzieci i nastolatki,
ze względu na duży wybór kolorowych lukrów i różnego rodzaju posypek.
Podobne dania
Najbardziej zbliżony kształtem i smakiem jest pączek wiedeński.
Jest on również smażony w głębokim tłuszczu i lukrowany.
Jego ciasto jest jednak nieco pulchniejsze i na ogół podawane jest bez kolorowych posypek i wielobarwnych polew.
Ciekawostki
Podobno obecny kształt donut zawdzięcza niejakiemu Hansonowi Gregory’emu, który w 1847 roku,
będąc niezadowolonym z formy swojego ulubionego deseru, zrobił w
nim dziurę za pomocą cynowej pieprzniczki.
W Stanach Zjednoczonych rokrocznie hucznie obchodzi się Narodowy Dzień Donuta.
Ma to miejsce w każdy pierwszy piątek czerwca.
Święto to upamiętnia wydarzenia z 1938 roku, kiedy to członkowie
Armii Zbawienia karmili pączkami zmęczonych wojenną zawieruchą żołnierzy.
Donuts od dekad kojarzone są z ulubioną przekąską stróżów prawa.
Wpływ na to miał amerykański serial kryminalny „Miasteczko Twin Peaks”.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL